Blog

10 sfaturi pentru a gestiona un conflict

Extrase din cartea ”Communicate with Confidence” de Dianna Booher.

  1. Identifică natura conflictului. Este un conflict generat de diferențe de personalitate, obiective, circumstanțe, fapte sau valori?
  2. Rezolvă problemele private în particular. Discuțiile despre greșelile sau problemele cuiva nu își au locul într-o ședință de personal, pe hol, de față cu un alt coleg sau cu o persoană străină.
  3. Gestionează conflictul imediat ce apare, deoarece situațiile tensionate și cuvintele ”grele” tind să crească în intensitate odată cu trecerea timpului.
  4. Descrie, nu eticheta! Oamenii nu răspund la etichetări, cum ar fi: ”Ești leneș și ai o atitudine indolentă”, dar răspund la formulări descriptive: ”Ți-ai luat liber 3 zile de Vineri la rând în timpul unui proiect crucial”. Informațiile specifice pot fi verificate, etichetările nu.
  5. Nu utiliza expresii de genul “Tu va trebui să …”, “Tu trebuie …”, “Tu ar trebui să …”. Oamenilor nu le place să li se spună că trebuie să facă ceva.
  6. Lasă deoparte problema ”învingătorului” și a ”învinsului”. Singura competiție ar trebui să fie în interiorul tău pentru a-ți controla cuvintele și acțiunile în așa fel încât să obții ceea ce ai nevoie. Cealaltă persoană nu trebuie să piardă pentru ca tu să câștigi.
  7. Cuvintele pot cauza daune mari. ”Mi-am pierdut cumpătul…„ nu este o scuză! Vorbele folosite ca ”arme” pot distruge o reputație, o carieră sau o persoană. Este necesar să fii conștient de asta, mai ales în timpul unui conflict.
  8. Descrie. Discută. Decide. Folosește ”cei trei D” pentru a structura soluția.  Descrie ce se întâmplă. Discută implicațiile. Decide ce e de făcut.
  9. Nu ”concedia” oamenii. Atmosfera conflictuală se dezvoltă atunci când devine clar că discuțiile nu mai ajută sau că detaliile ”nu mai contează”. O astfel de ”concediere” poate fi transmisă prin cuvinte, gesturi sau limbajul trupului. Cu toții o recunoaștem când o vedem.
  10. Conștientizează că ambele părți pot avea dreptate. Oamenii provin din medii diverse și au diferite valori și experiențe pe care le aduc într-o discuție. Aceste lucruri trebuie luate în considerare. Nu toate diferențele pot fi reconciliate. Ambele părți pot avea dreptate – este un lucru greu de acceptat dar absolut necesar pentru a-ți păstra echilibrul.
Top

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top

Vrei o echipă performantă? +4 0371 783 544

Fii la curent cu ultimele noutati despre team building-urile Kipo.