Blog

5 motive pentru care majoritatea team building-urilor sunt o pierdere de timp

Am nevoie ca echipa să lucreze mai bine împreună. Așa că vom merge la un team building unde vom participa la o activitate intensă și foarte competitivă ca să vedem cine câștigă!

Vă sună cunoscută această abordare? Este foarte comună și acest lucru este deosebit de ironic, deoarece companiile de astăzi își doresc ca angajații lor să coopereze mai mult, să lucreze cât mai  bine în echipă, să își împărtășească cunoștințele și să colaboreze pentru a atinge succesul împreună. De aceea nu are absolut niciun sens să-i trimită la training-uri care sunt competitive prin natura lor. Chiar și atunci când în cadrul evenimentelor de acest fel oamenii lucrează împreună în echipe mici, în competiție cu alte echipe, accentul ajunge să fie pus tot pe concurență, nu pe cooperare.

Motivul pentru care aceste evenimente sunt aproape întotdeauna competitive este simplu: concurență = sentimente pătimașe. Organizarea unei competiții activează în oameni instinctul primar de a câștiga cu orice preț, ceea ce îi face foarte concentrați și activi – lucru care arată grozav pentru organizatori.
Există însă un mare dezavantaj pentru aceasta – nu numai că multe evenimente de team building sunt o mare pierdere de timp (și de bani, evident), dar ele pot fi cu adevărat dăunatoare pentru echipă.

Iată care sunt principalele 5 probleme cu evenimentele de team building competitive:

  1. Competiția nu creează o experiență a succesului.
    Da, cineva va câștiga, dar cei mai mulți vor pierde. În cazul în care întreaga atenție se concentrează pe competiție și câștig, cei mai mulți participanți vor rămâne cu sentimentul că “nu am fost suficient de bun”, iar asta nu este o impresie cu care ați vrea plece angajații dumneavoastră.
  2. Competiția scoate la suprafață latura negativă a oamenilor
    Concurența evidențiază caracterul negativ ale unor oameni făcându-i maniaci și abuzivi. Unii chiar încearcă să trișeze pentru a câștiga. Acest lucru nu este tocmai o bază bună pentru mediul de cooperare și colaborare pe care dorim să-l creăm – ar fi mai bine dacă oamenii ar comunica și ar interacționa într-un mod pozitiv și plăcut pentru ca, în urma evenimentului, să se cunoască mai bine și să se placă mai mult.
  3. Oamenii învață mai puțin într-un cadru competitiv
    Studiile arată că învățăm mai puțin atunci când concurăm și mai mult atunci când cooperăm.
  4. Concurența scade performanța
    Și contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, cei mai mulți dintre noi performăm mai rău atunci când suntem în competiție. Acest lucru este valabil mai ales pentru sarcini complexe, care ne obligă să lucrăm cu și să învățăm de la alte persoane.
  5. Pierdere de timp
    Aceste evenimente se concentrează mai mult pe găsirea și premierea câștigătorilor decât pe asigurarea faptului că oamenii învață ceva care ar putea fi cu adevărat util la locul de muncă.
    Acest lucru creează sentimentul că astfel de evenimente sunt o pierdere de timp și angajații ajung să le desconsidere.

 

Cum să faci un team building care să ajute cu adevărat la constructia și consolidarea echipei

Iată care ar trebui să fie rezultatele unui team building bine făcut:

  • o înțelegere mai profundă între coechipieri
  • un sentiment că “suntem buni la ceea ce facem”
  • membrii echipei să se cunoască și să se înțeleagă mai bine ca înainte
  • o experiență a unui lucru bine făcut împreună
  • o dorință crescută de a coopera și de a se ajuta reciproc
  • cunostințe specifice care pot fi aplicate la locul de muncă
  • și poate cel mai mult dintre toate: un sentiment că evenimentul a fost “timp petrecut cu folos”

 

Toate aceste lucruri sunt, de fapt, ușor de realizat. Trebuie doar să proiectăm evenimentul, astfel încât:

  • să aibă obiective comune pentru toți participanții și să îi facă pe oameni să coopereze, nu să concureze
  • să îi răsplătească pe cei care obțin rezultate bune dar, de asemenea, pe cei care ajută pe alții să obțină rezultate bune și pe cei care contribuie la a face experiența placută pentru toata lumea
  • să fie suficient timp pentru a permite participanților să reflecteze asupra modului în care experiențele avute pot fi aplicate în activitatea lor zilnică

Este posibil să nu obțineți aceleași sentimente “înfocate” ca la un eveniment intens competitiv, dar ăsta e de fapt un lucru bun!

Ceea ce veți obține în schimb este un eveniment mai distractiv pentru mult mai multă lume și mult mai util! Iar aceasta sigur este un lucru bun!

Top

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top

Vrei o echipă performantă? +4 0371 783 544

Fii la curent cu ultimele noutati despre team building-urile Kipo.