Când facem următorul team building?
Când vom avea bani, după ce terminăm proiectul X, în Martie, vara că atunci e vremea bună… Toate aceste repere atât de des întâlnite în stabilirea datei unui team building se raportează în mod greșit la aspecte care nu țin în mod direct de buna funcționare a echipei. Pentru ca munca echipei să producă rezultatele financiare așteptate, sau pentru proiectul X să fie gata la termen (eventual mai devreme) cu un consum mai mic de resurse, este nevoie ca echipa să fie mereu performantă și permanent motivată. Pentru a atinge acest deziderat trebuie investit permanent în echipă și în dezvoltarea membrilor acesteia.
Răspunsul corect la întrebare din titlul articolului este: ”Atunci când avem nevoie!”
Organizăm un team building atunci când depistăm simptome ale unei echipe ineficiente:
- Apare o lipsă de cooperare între membri
- Există probleme de comunicare
- Timpul este prost gestionat
- Apar probleme în luarea deciziilor
- Se face simițit un comportament opresiv
Pentru a contracara astfel de manifestări putem organiza, de exemplu, workshop-uri de eficiență personală, un program de o zi cu jocuri de comunicare și colaborare sau o sesiunde de teatru forum.
Organizăm un team building atunci când în cadrul echipei sau în cadrul companiei apar schimbări de natură a influența dinamica echipei:
- Se schimbă echipa de conducere; se schimbă mediul de lucru
- Apar schimbări în interiorul echipei (de ex. membri noi)
- Se intenționează o nouă viziune asupra resurselor umane
- Grupul de decizie dorește o reformă a comunicării
- Pentru a accelera procesul de evoluție al echipei de la un stadiu de dezvoltare la următorul
Pentru a gestiona cât mai eficient aceste schimbări, putem apela la exerciții de management al stressului sau al schimbării, discuții bazate pe teste de personalitate sau de rol sau un program bazat pe dezvoltarea încrederii.
Aceste elemente nu sunt nici pe departe toate care pot influența negativ performanța unei echipei; pot exista zeci de alte motive. Un ”diagnostic” precis al echipei se poate face numai printr-o analiză inițială temeinică, care va pune în evidență posibilele probleme referitoare la calitatea muncii în echipă, relațiile interpersonale, colaborarea și competiția între membri.
Îm concluzie, așa cum la doctor te duci atunci când ești bolnav, nu toamna, pentru că poate fi prea târziu, și la specialistul în resurse umane te duci când problema ”doare”, înainte ca ea să producă rezultate dezastruoase pentru pacient. Adică pentru business-ul tău.