Blog

Stadiile dezvoltarii echipei

O echipă este caracterizată prin existența unui scop și a unor obiective comune, prin faptul că fiecare membru conștientizează apartenența sa la echipă și angajamentul față de aceasta, toți lucrează după norme comune, un grad mare de interdependență și responsabilitate la un nivel superior.

De-a lungul evoluției sale, o echipă trece prin mai multe stadii de dezvoltare. Aceste etape, identificate de Bruce Tuckman în 1965 și completate în 1977 împreună cu Mary Ann Jensen, sunt necesare și inevitabile pentru ca echipa să se dezvolte, să facă față tuturor provocărilor, să abordeze diverse probleme și să găsească soluții eficiente, să-și planifice activitatea și să aducă rezultate.

Stadiile dezvoltarii unei echipe - Tuckman

1

Formarea

Este etapa adunării de informații despre sarcinile ca membru al echipei, despre reguli, despre metodele de lucru. Caracteristici: politețe, precauție, încercări de organizare, întrebări de genul ”cum aparțin eu acestei echipe”.

2

Agitarea

Sarcina acestei etape este modularea convingerilor și manifestărilor individuale pentru a le face compatibile cu cele ale grupului în vederea atingerii obiectivelor comune. Caracteristici: probleme, iritații, probleme de suprafață, lupte interne, certuri chiar și atunci când există consens, probleme legate de exercitarea puterii: “cine deține controlul” și “cum este exercitat controlul”.

3

Normarea

Membrii au integrat rolul fiecăruia în cadrul echipei și lucrează pentru stabilirea, așezarea normelor, regulilor, precum și pentru optimizarea funcționării echipei; apare conștiința apartenenței la echipă; se dezvoltă coeziunea grupului. Caracteristici: se vorbeste deschis despre probleme, apar critici constructive; sunt stabilite noi ”reguli de bază”, procese și proceduri pentru a rezolva situațiile dificile.

4

Functionarea

Este etapa în care există o interdependență reală între membrii grupului, se manifestă loialitatea și identitatea de grup. Caracteristici: regulile de bază și procesele de lucru funcționează bine, se lucrează împreună, există cooperare și sprijin reciproc. Sunt atinse standardele de performanță autoimpuse.

5

Încheierea

Membri echipei se concentrează pe terminarea, finalizarea sarcinilor/misiunii. Caracteristici: existența unui amestec de sentimente, dat pe de o parte de satisfacția realizărilor comune și pe de altă parte de sfârșitul colaborării. Multe relații formate în cadrul procesului de formare continuă mult timp dupa ce echipa se desființează.

 

Aceste etape prin care trece o echipă  par foarte evidente și simple, dar adevărul este că sunt foarte dificile și greu de parcurs: de regulă, cei implicați încearcă să ajungă la etapa de Funcționare fără a trece prin primele 3 etape, lucru imposibil. Etapa de Formare este relativ cea mai simplă;  Agitarea este etapa în care cele mai multe echipe clachează; Funcționarea pare ușoară, odată ce procesul de agitare s-a încheiat.

Adevărata provocare constă în identificarea corectă a momentului în care stadiul curent s-a încheiat. Definirea criteriilor de încheiere ar trebui să aibă loc înainte ca echipa să atingă sfărșitul etapei respective, lucru care iarăși pare ușor dar este de fapt foarte dificil de realizat.

 

Știți în ce etapă se află echipa voastră? Vreți să accelerați procesul de trecere la următorul stadiu de dezvoltare? Contactați-ne!

Top

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top

Vrei o echipă performantă? +4 0371 783 544

Fii la curent cu ultimele noutati despre team building-urile Kipo.