12 caracteristici ale unei echipe de succes
S-au făcut numeroase studii despre echipe și despre lucrul în echipă concentrate pe ideea că unele echipe sunt mai eficiente decât altele.
La modul general, eficacitatea unei echipe poate fi evidențiată măsurând produsul rezultat din munca acesteia. Cu toate astea, există multe aspecte, atât legate de sarcini cât și comportamentale, care contribuie și influențează decisiv eficiența unei echipe.
Iată în continuare cele 12 caracteristici ale unei echipe de succes:
- Scop clar definit – Există o viziune și un scop coumune, cunoscute și acceptate de către toți membrii, precum și un plan de acțiune pentru a atinge acel scop.
- Climat neprotocolar – Climatul este informal, relaxat, confortabil. Nu exista tensiuni si nici semne de plicitseala.
- Participare benevolă – Se discută despre orice și toți membrii sunt încurajați să participe.
- Ascultare activă – Membrii sunt buni ascultători. Sunt folosite tehnici de ascultare eficientă (interogarea, parafrazarea, rezumatul ideii).
- Decizii comune – Echipa ia decizii în urma discutării ideilor fiecărui membru, evitând atât votul formal, cât și compromisurile ușoare.
- Dezacord civilizat – Membrii echipei se simt confortabil arunci când sunt în dezacord unii cu ceilalți. Divergențele nu sunt evitate și sunt rezolvate într-un mod civilizat.
- Comunicare deschisă – Membrii echipei comunică deschis modul în care se simt în legătură cu funcționarea echipei și cu proiectele în care sunt implicați. Nu au secrete sau intenții ascunse. Comunicarea are loc și în afara ședințelor.
- Roluri și atribuții clar definite – Fiecare membru al echipei înțelege treaba pe care trebuie să o facă. Atribuțiile de muncă sunt distribuite în mod corect și finalizate cu promptitudine.
- Leadership flexibil – Deși echipa are un lider formal, rolurile de conducere se schimbă din când în când, în funcție de circumstanțe, de nevoile grupului și de competențele membrilor. Liderul formal modelează comportamentul adecvat și ajută la stabilirea unor norme pozitive.
- Relații externe bune – Echipa petrece timp dezvoltând relații externe cheie, mobilizând resurse și construind credibilitate în fața actorilor importanți din alte zone ale organizației. Afișează celor din afara echipei o identitate distinctă.
- Tipologii de coechipier diverse – În echipă se regăsesc diferite tipuri de jucători de echipă, inclusiv membri care pun accentul pe sarcini, pe stabilirea obiectivelor, sau se concentrează pe procese și pe modul în care echipa funcționează.
- Autoevaluare – Echipa se autoevaluează periodic. Fiecare membru al echipei evaluează cât de eficient funcționează echipa și propune modalități de îmbunătățire.
Adaptare după Glenn M. Parker, Team Players and Teamwork: New Strategies for Developing Successful Collaboration.
Contactați-ne și vom vedea împreună cum putem face ca echipa voastră să devină una foarte eficientă!
Pingback: Când facem un team building? | Kipo :: Team building bine făcut