Importanta descifrării experientei oricărei activităti de team building
Implicarea într-o activitate de team building va constitui o experiență plăcută pentru toți participanții, dar nu întotdeauna învățătura pe care activitatea încearcă să o transmită va fi bine înțeleasă de ei. Activitatea (jocul) nu trebuie să rămână la nivel de distracție sau sport, participantul nu trebuie lăsat să treacă prin această experiență ”ca gâsca prin apă”, ci trebuie ajutat să se ”ude” cât mai mult. De aceea, are o importanță majoră descifrarea experienței (engl. debriefing) trăită prin participarea la activitate.
Lămurirea lecției pe care intenționează să o ofere jocul de colaborare se face cu ajutorul descifrării experienței, după desfășurarea activității. Această discutare a experienței face parte integrală din fiecare joc/activitate.
Descifrarea se face cu ajutorul unei discuții interactive dirijate de către facilitatorul evenimentului cu ajutorul întrebărilor. El nu va furniza răspunsuri, nu va da lecții; acestea trebuie găsite de participanți.
Discutarea sentimentelor și a emoțiilor poate fi însă stânjenitoare pentru unii participanți. Deși câțiva vor fi dispuși să discute, de obicei mulți nu vor fi în stare să își exprime sentimentele prin cuvinte. Dacă nu vorbesc și nu conștientizează cele petrecute, experiența (jocul) prin care au trecut va fi mai puțin înțeleasă sau deloc, iar efectul educativ va fi mai mic asupra lor, poate chiar nul.
La descifrarea experienței se analizează asemănarea problemelor jocului cu problemele colaborării sociale, căutându-se paralele între modul de rezolvare a temei activității și ce s-ar putea face în cazurile concrete din viața de zi cu zi (eventual indicate de participanți), pentru atingerea unui scop sau interes comun. De aceea, este deosebit de important ca programul sesiunii de team building să fie conceput, și activitățile să fie alese de așa natură, încât legătura cu activitatea zilnică a grupului și cu problemele cu care se confruntă să fie cât mai strânsă.
Nu trebuie subestimată importanța discuțiilor finale pentru asigurarea unei depline valorificări a activității de team building. Câteodată poate fi util să se întrerupă jocul chiar pe parcurs, pentru a-i ajuta pe participanți sa își adune și ordoneze gândurile, spre a relua activitatea cu mai mult spor.
Analiza activității este vitală pentru revenirea atenției grupului la problema de bază: de ce ne jucăm?
Adaptare după Șerban Derlogea, Teambuilding: 50 de jocuri și rolul lor în consolidare echipei