Intrebări frecvente

Ce este Team Building-ul?
Team building-ul reprezintă procesul de identificare și motivare a angajaților individuali pentru a forma o echipă unită și rezistentă, care să lucreze și să performeze împreună.
Care este scopul unui Team Building?
Pentru a răspunde la întrebare, trebuie în primul rând să definim echipa: o echipă este un grup inter-dependent de oameni cu un scop comun. Cu alte cuvinte, o echipă nu este doar un grup de oameni cu un scop, ci un grup de oameni care au nevoie unul de altul pentru a realiza un obiectiv. Prin urmare, scopul central al tuturor team building-urilor este acela de a crea sau de a crește un sentiment de angajament față de obiectivele echipei.

Rezultatul tuturor team building-urilor ar trebui să fie:  (1) îmbunătățirea funcționării echipei ca întreg și (2) creșterea eficienței membrilor ca jucatori in echipa.

Care sunt deosebirile dintre diferitele tipuri de programe de Team Building?
Așa-numitele “tipuri” de team building (programe de aventură outdoor, ateliere indoor cu exerciții de comunicare sau de rezolvare a problemelor, discuții bazate pe teste de personalitate, etc) sunt de fapt doar diferite metode de realizare a obiectivelor propuse pentru sesiunea respectivă.

Metoda aleasă trebuie să se bazeze pe o evaluare a necesităților realizată înainte de ședință. Evaluarea poate include interviuri, focus grupuri, sondaje și alte metode de a defini problemele care trebuie abordate în cadrul reuniunii.

De ce o companie ar avea nevoie de Team Building?
Principalul motiv care determină o companie să organizeze un team building este apariția semnalelor legate de ineficiența echipei:

  • Scopuri sau strategii neclare
  • Conflicte dese între membri
  • Feedback negativ din partea clienților
  • Meeting-uri ineficiente
  • Probleme interpersonale frecvente
  • Gestionarea ineficientă a resurselor
  • Probleme in luarea deciziilor

 De asemenea, un team building este util atunci când se alcătuiește o echipă nouă, sunt introduși noi membri într-o echipă deja formată, apare o schimbare organizațională, etc.

Cum se aleg activitățile pentru un Team Building?
Alegerea activităților potrivite pentru fiecare eveniment se face respectând un principiu din arhitectură care spune că “forma urmărește funcționalitatea”. Dupa ce definim scopul și obiectivele, alegem activități care să sprijine îndeplinirea obiectivelor propuse și să fie în concordanță cu valorile și cultura echipei respective. Avem foarte multe activități în baza noastră de date și de multe ori creem activități originale, concepute special pentru cazul respectiv.
Ce face ca un Team Building să fie unul reusit?
Cel mai important factor este stabilirea clară a obiectivelor – ce încearcă echipa să realizeze prin acest eveniment?

Sigur, poate fi ceva distractiv și energizant dacă se urmărește îmbunătățirea moralului, întărirea spiritului de echipă sau mai buna cunoaștere a colegilor. Multe activități de team building sparg barierele interpersonale, clarifică rolurile fiecăruia și îmbunătațesc capacitatea grupului de luare a deciziilor. Știm că atunci când oamenii se bucură să lucreze împreună, rezultatele pozitive vor apare cu siguranță. Cu toate acestea, team building-ul se poate concentra de asemenea pe creșterea satisfacției clienților, accelerarea procesului de dezvoltare a produselor sau îmbunătățirea calității întâlnirilor echipei. Parafrazând un celebru sportiv, nu e vorba doar despre exercițiul în sine.

Criteriile unui team building de succes sunt identificarea problemelor reale și claritatea rezultatelor dorite.

Ce face un Team Building să nu funcționeze?
De obicei, un team building nu funcționează (nu produce rezultatele scontate) natunci când “totul este despre activitatea in sine”. De exemplu, nu funcționează atunci când:

  • Facilitatorul nu cere, sau team leader-ul nu este de acord, să facă o evaluare pentru a determina problemele care ar trebui abordate în cadrul sesiunii de team building.
  • Facilitatorul sau team leader-ul nu clarifică obiectivele pe care speră să le atingă prin team building.
  • Facilitatorul sau team leader-ul creează programul după idei de tipul “Vreau sa includ un exercițiu de team building distractiv pe care l-am vazut la un eveniment anul trecut.”
  • Facilitatorul selectează un exercițiu greșit. Un exercițiu greșit este definit ca unul care (a) nu abordează problemele reale, (b) nu este legat de obiectivele propuse, (c), este peste capacitatea sau experiența facilitatorului sau (d) este selectat pur și simplu pentru că pare distractiv.

Exercițiile (activitațile) unui team building sunt un mijloc de a atinge obiectivele stabilite, nu un scop în sine!

Există exerciții de Team Building ratate?
Da, desigur. Un exercițiu de team building nu reușește atunci când acesta nu atinge obiectivele propuse în cadrul exercițiului sau nu îmbunătățește nimic din funcționarea echipei sau nu crește eficiența membrilor ca jucători în echipă.

Un exercițiu ratat poate face lucrurile și mai rele pentru echipă!

 

Ai o altă întrebare sau dorești informații suplimentare? Contactează-ne și vom fi bucuroși să îți răspundem!

Top

Vrei o echipă performantă? +4 0371 783 544

Fii la curent cu ultimele noutati despre team building-urile Kipo.